Er Jehovas Vitner en sekt?

Hva er det første bilde du danner deg når du hører ordet sekt? Er det positivt? Er det negativt? Eller kan det være en tragedie som dukker opp?

For de aller fleste vil ordet sekt ha en svært negativ klang, det er ikke uten grunn. Mange har hørt om tragedien i Jonestown som var ledet av Jim Jones, da 918 mennesker mistet livet 18.november 1978 etter å ha drukket cyanid i noe som ble kalt et «revolusjonerende selvmord». Kanskje har du hørt om Heavens gate da 39 mennesker begikk kollektivt selvmord 26 mars 1997 i troen på at et romskip skulle hente de.

Når slike hendelser er det første en forbinder med ordet sekt er det ikke rart at mange føler frysninger gjennom kroppen når de blir anklaget for å være et sektmedlem.

Men en hva er egentlig en sekt? I følge store norske leksikon er en sekt «religiøs gruppe eller samfunn som har brutt ut av et annet religiøst samfunn og opprettholder sitt særpreg gjennom bestemte betingelser for medlemskap». Kort fortalt så består en sekt av noen som har skilt lag/ brutt ut fra et større samfunn. Så ordet i seg selv har ingen negativ betydning.

Hvordan blir noe definert som en sekt? I boken «Troende til litt av hvert: om religiøs sekterisme og sjelesorg» Trekker Arne Tord Svanhild fram noen kriterier.

  • Det dreier seg som regel om en religiøs minoritet
  • Sterk konformitetspress
  • Vesentlige deler av lære, organisasjonsform eller historie holdes skjult for vanlige medlemmer eller åpenbares litt etter litt
  • Reaksjon ved utmelding, som ofte resulterer i psykiske belastninger

Om vi tar utgangspunkt i disse kjennetegnene og bruker de som en form for kriterier kan vi se om Jehovas vitner kan bli plassert under kategorien sekt. (Noen vil si at andre kriterier beskriver en sekt bedre.)

 

«Det dreier seg som regel om en religiøs minoritet»

Antall Jehovas vitner i følge rapporten deres for tjenesteåret 2017 sier at

«Gjennomsnittlig antall forkynnere: 8 248 282» på verdensbasis mens

Sammenlignet med andre kristne trossamfunn er Jehovas vitner en klar minoritet

I 2011 var ca. 2.2 milliarder mennesker under kategorien kristne, halvparten var katolikker, 36,7% var Protestanter og 11,9% var ortodokse

Som vi ser er ikke JV store gruppen i forhold.

 

«Sterk konformitetspress»

Siterer Arne T. Svanhilds bok

«Lite rom for avvikende meninger eller atferd. Tvil aksepteres ikke. Man kan vanligvis ikke presentere tvil som er sjelesørgerisk problem, noe som man kjemper med. Hvis man presenterer sin tvil, blir gjerne dette rapportert.»

Som et Jehovas vitne er det «ok» og tvile, så lenge du gjør noe med det, og søker hjelp (helst hos de eldste) og blir kvitt tvilen din. Men om du åpent kritiserer lederskapet hos vakttårnet altså det styrende råd vil du bli «kalt inn på teppet».

 

Vakttårnet 2015 15.10 «Gi oss mer tro» s. 13 avsnitt. 16

«Vi må aldri tvile på at det vil være til vårt beste å følge Guds veiledning. Paulus siterte Habakkuk da han skrev: «Den rettferdige skal leve på grunn av tro.»»

 

Ta gjerne en titt på denne historien (På engelsk) som forteller om en som ble ekskludert for å stille seg kritisk til selskapet:

http://www.patheos.com/blogs/friendlyatheist/2016/12/16/a-jehovahs-witness-raised-his-doubts-with-elders-now-hes-being-punished-via-text-message/

 

Sepherd the flock of God s.116 paragraf 6 (Eldste boken) Her oversetter jeg fra engelsk til Norsk, siden jeg ikke har tilgang til den norske versjonen av boken, boken er tilgjengelig her.

Om enkelte medlemmer av menigheten er kjent for å ha kontakt med ekskluderte eller utmeldte slektninger som ikke bor under samme tak burde de eldste gi de råd ut fra bibelen. Vedkommende vil ikke bli kalt inn til et domsutvalg med mindre han har åndelig kontakt med ekskluderte eller åpent kritiserer avgjørelsen med å ekskludere vedkommende

 

 

«Vesentlige deler av lære, organisasjonsform eller historie holdes skjult for vanlige medlemmer eller åpenbares litt etter litt»

Om vi tar den første delen først «Vesentlige deler av deres lære holdes skjult» Dette kan bekreftes etter som de eldste for eksempel har sin egen «Hemmelig» bok som vanlige medlemmer ikke skal ha tilgang på, det er boken «Sepherd the flock of God» som jeg har sitert tidligere og er blitt lekket på nettet. Denne boken inneholder blant annet eksklusjonsgrunner, alvorlighetsgrad av synder og hvordan de eldste skal «hjelpe» medlemmene. (Kommer med mer info om boken etter at jeg har lest den ferdig.)

Andre delen «Historie holdes skjult»

Veldig få vitner vet om mange av skandalene til vakttårnet gjennom historien, svært få skjenner til at Charles T. Russel trodde på pyramidologi, at Rutherford bygde et hus kal Beth Sharim for de «trofaste mennene i Hebreerne kap. 11» som da skulle oppstå fra døden. Eller at Rutherford hadde en dame på siden som i dag ville vært en eksklusjonsgrunn. (Rutherford var president i selskapet vakttårnet etter Charles død.)

Jehovas vitner trodde at enden skulle kommer på flere datoer, men en spesiell dato er 1975. Grunnen til at denne datoen er så spesiell er fordi selskapet vakttårnet og det styrende råd har aktivt forøkt å dekke over at de trodde det, de har senere sagt at det bare var enkeltindivider i menighetene som spekulerte for mye. Men det er tydelig at selkapet vakttårnet og det styrende råd også trodde det.

Ta gjerne en titt på denne artikkelen.

https://jwfacts.com/watchtower/1975.php

Kan legge til en hendelse til (Det er utallige) det er brevet Rutherford sendte til Hitler, du vil bli sjokkert når du ser hvordan han forsøkte å «godsnakke» med Hitler. Brevet er fortsatt bevart og tilgjengelig her. https://jwfacts.com/watchtower/hitler-nazi.php Under avsnitter «Letter to Hitler»

 

«Reaksjon ved utmelding, som ofte resulterer i psykiske belastninger»

Her skjenner nok de fleste til hva som skjer med de som melder seg ut av Jehovas vitner, eksklusjon er en utrolig stor belastning for en person som melder seg ut. Denne årsaken har ledet til depresjon hos mange, selvmord, til og med mord på grunn av sårede følelser, splittede familier, ødelagte vennskap, isolasjon og ensomhet. Her er det ingen tvil om at de oppfyller «kriteriet».

 

Konklusjon

Basert på disse kjennetegnene kan en trygt kalle Jehovas vitner en sekt, men det betyr ikke at en er nødt til å gå rundt å kalle de for noen hjernevaskede sektmedlemmer. For ønsker du å hjelpe en JV til å våkne opp fra indoktrineringen så hjelper det ikke å kalle de for sektmedlemmer ettersom dette ordet er svært negativt ladet hos de fleste mennesker og bygger barrierer. Et uttrykk jeg hørte og syntes passet veldig godt er «Lukket trossamfunn» kanskje er det ikke så veldig positivt det heller, men det gir heller ikke følelsen av at du angriper. (Selv om det skal sies at alle er forskjellige og hos noen så kan det ene oppfattes mer aggressivt enn det andre.)

Dennis Langedal

2 kommentarer

Utrolig trist å se deg si dette.

Jeg er født på midten av 70 tallet og min mann noen år tidligere.

Vi har levd livene våre i denne tragiske verden. Vi har kjennskap til alt fra kristendom, til selv å kunne få ting til å bevege seg ned tankekraft, til å lese aura, til å ha ungdommer som såg ånder osv.

Med årene har man fått mye livserfaring og kjenner til hvordan verden er.

Religionene som det refereres til: som trolig ikke skal sees på som sekt pga antall, er religioner av verste sort.

De basderer seg på løgn osv og er ikke i stand til å rette opp i feil om forståelsen blir bedre.

Vi så hvilken verden vi levde i.

I godt voksen alder så vi at alt var meningsløst ut fra den verden vi lever i.

Vi var 40- og 40+ når vi skjønte "tegningen" og har nå et håp.

En ting er sikkert, JV/ JW forholder seg i det minste til bibelen, antall er ikke vesentlig.

Vi er i allfall utrolige takknemlige for å ha lært hva Jehova forteller oss i bibelen.

Jeg kjenner ikke deg Dennis, men en ting skal du vite, jeg ber oppriktig for deg og håper vi en gang i fremtiden blir kjent.

Klemz

Hei Nina!
Glad for at du tok deg tid til å lese igjennom setter pris på det. Når det kommer til antall medlemmer så er Jehovas vitner en minoritet i forhold til andre kristne grupper og dette er ett av kjennetegnene på en sekt (påstår ikke at antall alene er en avgjørende faktor i seg selv).
Jehovas vitner er ikke de eneste, og jeg er klar over at det finnes tusenvis av kristne sekter men du har sikkert lagt merke til at det er Jehovas vitner jeg har valgt å fokusere på her i bloggen siden jeg selv er oppdratt som en.

Når det kommer til at Jehovas vitner holder seg til bibelen vil jeg ikke si at jeg er helt enig, ta gjerne en titt på innlegget som jeg skrev «5 spørsmål til Jehovas vitner (DEL 1)» Trekker for eksempel fram «nytt lys» unnskyldningen som det styrende råd bruker for å rettferdiggjøre konstante endringer i læresetningene eller som de sier «lyset blir klarere».

Om du er interessert i flere resurser for å få et bilde fra begge sider kan jeg anbefale boken "Crisis of conscience" av Raymond Franz (holder fortsatt på å lese den selv), han var et tidligere styrende råd medlem og det han beskriver i boken kan du og dobbeltsjekke i watchtower library.
Kan og anbefale nettsiden Jwfacts.com det samme gjelder her, vakttårnets publikasjoner blir brukt som kilder.

Ønsker deg ellers lykke til videre!
PS: Kan være at vi har møttes, gikk i nesttun menighet i Bergen.
Mvh Dennis Langedal
Nina:

Skriv en ny kommentar